CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Mucholapka podivná arrow Odkud pochází mucholapka podivná?
Odkud pochází mucholapka podivná? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[08.01.2008]

O: Z žádné záhadné nebo skryté země, to je jistý.


Mucholapka podivná pochází nízko položených rovin na pobřeží Severní Karolíny, většinou z okolí města Wilmington. Také se vyskytují, mnohem méně častěji, na severovýchodě Jižní Karolíny. Uvádím informace o lokalitách v různých částech tohoto FAQ.

Najděte si na mapě Green Swamp; to je ta starodávná pevnost mucholapek podivných. Naneštěstí je Green Swamp velmi rychle ničena lidmi. Většina z ní byla již odvodněna pro vysázení stromů. Co zbylo je ohrožováno zamýšlenými skládkami a (vypadá to odporně nevyhnutelné) prodloužením dálnice mezi státy. Toto všechno jsou velmi špatné zprávy pro Green Swamp a její přirozené obyvatele. The Nature Conservancy (organizace na ochranu přírody, pozn. překl.) udělala v Green Swamp rezervaci a ačkoli je činnost The Conservancy obrovská, vše, co ve skutečnosti vlastní, je jen malý zlomek toho, co v Severní Karolíně existovalo.

Zbývající kolonie mucholapky podivné jsou postupně ničeny, ani ne kvůli plantážím, jako spíš kvůli výstavbě víkendových domů, golfových hřišť a s tím související infrastruktury.

Jestliže sháníte přesné lokality výskytu mucholapek podivných, tak ode mě je nedostanete. Pytláctví je tak běžné, že držím jazyk za zuby. Nicméně zmíním několik lahůdek. Zaprvé, Carolina Beach State Park je rezervace, kam mohou návštěvníci, a na tomto místě můžete vidět mucholapky podivné!

Čas od času navštívím teritorium mucholapky podivné a zápisky z cest uvádím ve FAQ pro vaše potěšení.


dmusc109.jpgdmusc105.jpg
Dionaea muscipula z Jižní a Severní Karolíny

Page citations: Rice, B.A. 2006a; personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: David Erhard

Aktualizováno ( [13.09.2008] )
 
< Předch.   Další >