CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Rody masožravých rostlin arrow Drosophyllum: portugalská slintající borovice
Drosophyllum: portugalská slintající borovice PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[29.01.2008]

?: Drosophyllum: portugalská slintající borovice

O: Drosophyllum se na první pohled jeví jako poměrně nespecializovaná lapačka much.


dlusi13.jpgdlusi26.jpg
Drosophyllum lusitanicum

Obecně se rostlina jeví spíše jako nějaká rosnatka---její dlouhé, temně zelené, jako by biči podobné listy jsou pokryty krátkými stopkatými tentakulemi pokrytými červenými žlázami. Tentakule jsou nepohyblivé a ani list se nepohybuje jako odezva na polapení kořisti. Kořist polapená listy je trávena enzymy, které vylučují stopkaté žlázy a také (obvykle zelené) přisedlé žlázy. Přisedlé žlázy jsou aktivovány pouze ve chvíli, kdy jsou pokryty slizem z tentakul a pokud je okolí tentakul drážděno o život bojujícím hmyzem.


dlusi07.jpgdlusi04.jpgdlusi05.jpg
Drosophyllum lusitanicum (vlevo). Ohavnost! Ještě větší ohavnost více zblízka!

Drosophyllum je velká rostlina! Listy jsou dobře přes 30 cm dlouhé a dospělá rostlina může být 60 cm vysoká. Rostliny ve stínu mohou být až třikrát delší, ale jsou více poléhavé a nepevné ve své stavbě.

Drosophyllum má velice zajímavé adaptace, které jej staví stranou všech ostatních masožravek. Zaprvé rostlina vylučuje aromatickou, medu podobnou vůni, která je velmi podobná té, kterou vylučuje i Darlingtonia. Dále má Drosophyllum velice zajímavou strategii lovu, unikátní mezi ostatními masožravkami. Místo toho, aby rostlina používala sliz k tomu, aby přilepila kořist k listu, je Drosophyllum celkem spokojeno s tím, že nechá hmyz volně cestovat po listu. Ale tak, jak hmyz cestuje po rostlině, naráží vždy do dalšího a dalšího chuchvalce slizu. Pokaždé je sliz přenesen z listu na hmyz a brzy je kořist kompletně pokryta touto limonádou. Hmyz pokrytý tímto slizem nemůže dýchat a tak se takto poslintaný hmyz utopí. Věřím, že tato strategie je, svým efektem, více jako gravitační past, kdy hmyz obvykle klesá podél listu díky gravitaci.


dlusi28.jpgdlusi22.jpgdlusi23.jpg
Žlázy. Dotek...a zachycení!
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Jako obecné jméno pěstitelé prostě pěstitelé užívají název daného rodu, které se dá jednoduše přeložit jako „listy jako rosnatka“. Ačkoliv někteří anglicky hovořící pěstitelé nazývají tuto rostliny "dewy pine" – orosená borovice (česky potom rosnolist, což jednoznačně vychází právě z latinského názvu, pozn. překl.). Slovo „dewy“ (orosený) není potřeba nijak vysvětlovat, a slovo „pine“ (borovice) je použito z toho důvodu, že základní část rostliny je velice podobná tvaru semenáčů borovic s dlouhými jehlicemi. I když já bojuji za to, aby bylo adoptováno jméno "slobbering pine" (slintající borovice), což je odvozeno od rozkošného portugalského obecného jména pinheiro baboso.


Specifický přídomek „lusitanicumů pochází od slova Lusitania, což byla provincie Římského impéria, které přibližně odpovídala rozložení dnešního Portugalska---pevností pro tuto uslintanou borovici.


Page citations: Fenner, C.A. 1904; Juniper, B.E. et al. 1989; Rice, B. 2006a, 2007a.

Revised: March 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [15.04.2008] )
 
< Předch.   Další >