CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Rody masožravých rostlin arrow Drosophyllum: Rozšíření a stav ochrany
Drosophyllum: Rozšíření a stav ochrany PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[29.01.2008]

?: Drosophyllum: Rozšíření a stav ochrany

O: Jak je obecně známo, Drosophyllum je raritou mezi masožravými rostlinami tím, že roste v relativně suchých, středomořských podmínkách.


dlusi24.jpgdlusi27.jpg

Má sklon růst většinou na neúrodných, kamenitých úbočích kopců, na jih otočených svazích a zřetelně rozrušených oblastech.

Většina populací se nachází na pobřeží Portugalska, severně od Porta na jih ke Cádizské zálivu. Další populace se nachází 200 km dále na východ. Jediná, oddělená populace 200 km ve vnitrozemí, poblíž Portalegre, mohla být introdukována do této oblasti díky sběračům korku. Roztroušené španělské lokality se objevují jižně,poblíž Gibraltarské úžiny a minimálně jedna populace roste na extrémně severním cípu Maroka.

Informace, které mám o stavu ochrany rodu Drosophyllum se zdají být protichůdné. Zatímco se rostlina vyskytuje na malých, oddělených lokalitách, každá individuální lokalita je v přímém ohrožení, ačkoliv rod jako takový může být díky tomu v přírodě více bezpečný. Navzdory častým opačným zprávám, není Drosophyllum zařazeno na Červený seznam ohrožených druhů IUCN i když by mohl být zařazen na jiných seznamech ohrožených druhů. Má však někdo k dispozici citaci z takovéhoto seznamu?

Základními zdroji stresu je rozvoj prostředí lidskými aktivitami a ničení vojenskými cvičeními. Také invaze nepůvodní Acacia dealbata je ohrožením. Zprávy to dokládají, rostliny podléhají intenzivnímu rozvoji prostředí, ale některé populace existují naštěstí v chráněných oblastech.


Page citations: Correia, E. & Freitas, H. 2002; Harshberger, J.W. 1925; Hilton-Taylor, C. 2000; Juniper, B.E. et al. 1989; Rice, B.A. 2006a.

Revised: March 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [28.06.2009] )
 
< Předch.   Další >