Co to je „slack-potting“? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[29.01.2008]

O: Slack-potting je fráze mé vlastní výroby (myslím), která jak se zdá, se uchytila v komunitě pěstitelů masožravých rostlin.


Samozřejmě že je odvozena od jména velké postavy pěstování masožravých rostlin, Angličana Adriana Slacka a naznačuje pěstitelskou techniku, kterou propaguje ve svých knihách.

Slack sděloval, že měl problémy s pěstováním rostlin rodu Drosophyllum kvůli uhnívání kořenů a také problémům s udržováním vlhkosti v květináči. A tak vytvořil (nebo minimálně zpopularizoval) metodu použití vložených květináčů.


hort038.jpgdlusi10.jpgdlusi09.jpg
Slack-potting ("klasický dojkvětináč); semenáč a dospělá rostlina Drosophyllum lusitanicum
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Ve své nejstriktnější formě „slack-potting“ pěstování rostliny v médiu s dobrou drenáží v páleném květináči. Pálený květináč je vložen do většího, plastického květináče a naplněn pěstebním substrátem. Tato sestava dvou vložených květináčů je posazena stále v malém množství vody. Vnější květináč působí jako knot a zajišťuje ze všech stran vlhkost pro květináč uložený uvnitř. Porézní pálený květináč přenáší vlhkost do svého nitra a substrátu.

Tuto metodu jsem sám vyzkoušel, ale vzhledem k tomu, že žiju ve středomořském podnebí, není tato metoda pro mne důležitá. Pěstitelé, kteří nežijí v podobně suchém podnebí mohou ale tuto metodu najít velmi užitečnou. Jak je vidět byla velmi dobrá pro Slacka a jeho pěstování ve vlhku Anglie. Rostliny, které mohou získat z pěstování tímto způsobem jsou Drosophyllum a víceleté druhy rosu Byblis, například B. gigantea nebo B. lamellata.


Page citations: Rice, B.A. 2006a; Slack, A. 1979, 1986; personal observation

Revised: September 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [20.06.2008] )
 
< Předch.