CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Mucholapka podivná arrow Proč roste moje mucholapka tak rychle...
Proč roste moje mucholapka tak rychle... PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[31.01.2008]

...nebo proč tvoří tolik shluků s miliony listů?

O: Mohli jste si všimnout, že v tomto FAQ tvrdím – mucholapka má typicky od několika až po třeba tucet i víc listů..


Ale někdy mají nově zakoupené rostliny daleko více pastí, bezmála stovku, které vytvářejí velkou hromadu. Tyto pasti jsou vždy menší než normálně. Čím to?

Takovéto rostliny jsou pravděpodobně docela čerstvě vyjmuté z "tkáňové kultury". To znamená, že ještě nedávno byly v laboratorním prostředí, v nádobách s agarem obohaceným o živiny a plným hormonů. V nádobách si rostly hodně rychle, než je laboranti se skalpely naporcovali na rychle rostoucí kousky.


dmusc098.jpg
Shluk
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Před prodejem byly rostliny naházeny do květináčů s rašelinou a přivykány na život mimo své dosavadní prostředí. Jestliže vaše rostlina vytváří spousty pastí, mohla by být jednou z těchto čerstvých rostlin, které se díky předešlému životu v tkáňové kultuře ze setrvačnosti stále ještě výtečně daří. A tak bude pokračovat ještě několik měsíců. Není zcela jasné, proč se tak děje. Možná, že je rostlina nadšená z toho, že v ní nežijí žádné parazitické baktérie nebo houby? A proč se rostlina nakonec vrátí na normální rychlost růstu---nakazila se snad časem těmito baktériemi a houbami ze svého prostředí? Nebo je to všechno kvůli hormonům a živinám, které rostliny dostávaly, když byly v tkáňové kultuře?

Taky jsem zaznamenal, že rostliny čerstvé z tkáňové kultury jsou odolnější k pěstitelovým chybám. Tak nebuďte moc namyšlení kvůli své rostlině---jak se bude vzdalovat podmínkám z tkáňové kultury, může se stát choulostivější. Víte přece, co to znamená? Znamená to, že když budete rostlině věnovat mizernou péči, ZEMŘE!


Page citations: Personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: David Erhard

Aktualizováno ( [20.07.2010] )
 
< Předch.   Další >