CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Mucholapka podivná arrow Co mám dělat s podivnými bílými skvrnami?
Co mám dělat s podivnými bílými skvrnami? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[21.02.2008]

O: Zde jsou podrobné informace o mucholapce a plísni.


Jestliže vám na mucholapkách roste bílá chlupatá plíseň, tak si buď nemusíte dělat starosti, nebo musíte. A teď proč.

Nemusíte mít obavy:
Ta bílá chlupatá plíseň je saprofyt. To znamená, že se živí jen mrtvou hmotou. Podle všeho tedy vaše rostlina má nějakou odumřelou tkáň a plíseň na ní prostě přežívá. Plíseň se nerozšíří po vaší rostlině, bez obav. Uklidněte se! Vaše rostlina prostě dělá to, co normálně, rostou jí nové listy, které nahradí ty staré a odumřelé.

Mějte obavy:
Pokud nepěstujete mucholapku, jak se patří, může taky zápasit se smrtí. A ta plíseň? Hoduje na nově odumřelých tkáních. Mňam mňam! A v příštích týdnech? Vaše rostlina bude postupně umírat a plíseň bude mít hody. Takže ta plíseň může být varováním, že vaše rostlina má vážné potíže!


dmusc118.jpg
Na mně žádnou plíseň nenajdete!
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Jak poznat, která situace se vás týká? Hmm, jestliže se houba vyskytuje jen na jednom listu nebo jen na kousku tkáně okolo báze rostliny, tak to není důvod k znepokojení. Ale pokud celá rostlina začíná kolabovat, a báze všech listů jsou najednou ochablé a ošklivé, buďte znepokojení.

Co byste měli udělat? Nemá smysl pokoušet se houby zabít. Pokud jste si pozorně přečetli předešlé, pochopili jste, že houby jsou jen projevem odumřelé tkáně. Zničení houby vaší rostlině nepomůže---nové spóry hub stejně znovu vyklíčí. Jestli vaše rostlina umírá kvůli houbám, je to proto, že vaše ostatní kultivační metody jsou chybné. Zlepšete je.


Page citations: Personal observation.

Revised: December 2007
©Barry Rice, 2005

T: David Erhard

Aktualizováno ( [20.07.2010] )
 
< Předch.   Další >