CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Mucholapka podivná arrow Proč se na listech mé mucholapky vytváří tmavé skvrny
Proč se na listech mé mucholapky vytváří tmavé skvrny PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[18.03.2008]

O: V divočině mohou mucholapky sníst jakýkoliv hmyz, který jim spadne do pastí.


Milují pojídání věcí. Na rozdíl od nich se mucholapkám v kultuře při trávení potravy často objevují na listech černé a mrtvé skvrny. Obvykle se černá skvrna rozšiřuje, až celý list zčerná a upadne. To bolí.

Rostliny v přírodě tyto neduhy nesužují, protože jsou takřka vždy v trochu lepší kondici než rostliny v kultuře. Jestli mi nevěříte a myslíte si, že vaše rostliny jsou stejně zdravé jako ty v přírodě, jděte se podívat na mucholapky na pobřežní v Severní Karolíně. Pochopíte, jak jsou ti drobečci otužilí. Pak se vraťte a uznejte, že jsem měl pravdu.


dmusc048.jpg
Dionaea 'Green Dragon'

Ale zpět k vámi pěstované rostlině. Někdy je prostě pro vaši doma pěstovanou mucholapku složitý proces strávení kořisti až příliš. Spotřebuje se při něm spousta energie a rostlina musí být fit, aby ho úspěšně zvládla. Pokud vaše rostlina nemá dost a dost světla, bude náchylnější k černajícím listům. U mých rostlin se to stává poměrně často a to jsem v jejich pěstování dost dobrý!

Tahle otázka úzce souvisí se dvěma následujícími záznamy ve FAQ. Rozhodně si přečtěte i ty.


Page citations: Personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: David Erhard

Aktualizováno ( [20.07.2010] )
 
< Předch.   Další >