CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Mucholapka podivná arrow Jak mám pohlavně rozmnožovat svou mucholapku?
Jak mám pohlavně rozmnožovat svou mucholapku? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[15.04.2008]

O: Předpokládám, že jste nechali vaši rostlinu vykvést, a teď jste zvědaví, co bude následovat.


Je asi jasné, že můžete podpořit rostlinu, aby vytvořila semena a ta pak použít pro vypěstění dalších rostlin! Musím ale varovat: rozmnožování mucholapek ze semen není uspokojující taktika, nemáte-li hodně zkušeností s pěstováním MR. Při normálních pěstebních podmínkách trvá mucholapkám pár let než dospějí. Prvních pár let jsou úžasně prťavé.

Na druhou stranu, máte-li pár let, je množení semeny nejrychlejším způsobem (jiným než z tkáňových kultur), jak vytvořit velké množství rostlin. Navíc křížení rostlin může vést k zajímavým mutacím a varietám. Buďte ale připraveni čekat a čekat...

Abyste mohli pokročit v technice opylování, musíte se detailněji seznámit s květními orgány vaší mucholapky. Podívejte se na obrázek. To jsou typické květy mucholapky. Docela nezajímavé. Klikněte na ně pro lepší zobrazení. Vidíte ty velké bílé petaly (okvětní lístky)? Jo, nezajímavé. Vidíte žluté chomáče na malých zeleno-bílých vláknech? Nezajímavé.


dmusc028.jpgdmusc088.jpg
Dionaea muscipula

Trochu důležité terminologie:
Nezajímavé žluté shluky: pyl.
Nudné knoflíky, na kterých sedí pyl: prašníky.
Nezábavné malé bílé nitky, které drží prašníky: nitky (ha!)
Otravný zeleno-žlutý soudkovitý útvar uprostřed květu: pestík.
Nezajímavý horní povrch pestíku: blizna.

Bylo opravdu nutné riskovat život vaší rostliny, abyste mohli vidět tohle? Myslím, že jo.

A teď, děti, přistupte blíž, je čas na sex! Odeberte pyl (u rostlin analogie pro spermie) ze vzpřímené, dlouhé nitky a prašníku (u rostlin analogie pro....hm, radši nic). Můžete to udělat pomocí párátka. Pylem pokrytou špičku párátka otřete o povrch blizny. Pomocí lupy byste měli vidět, že pyl byl úspěšně přenesen.

To byla zábava. Jestli máte chuť, tak se natáhněte a dejte si šlofíka.

A teď čekejte. Během několika následujících týdnů se všechny květy zkroutí, scvrknou a zčernají. Když je celý květ a malá stopka (pedicel), na které je květ, úplně černý, prozkoumejte ho důkladněji. Pokud jste nebyli úspěšní, jediným výsledkem jsou malé křehké kousky rostlinné tkáně. Ale pokud jste byli úspěšní, objevíte 20-30 černých, lesklých semínek, menších než 1 mm. Whoo hoo!


dmusc035.jpgdmusc014.jpgdmusc015.jpg
Mutant ´Wacky Traps´; ...semenáče...; ..a semenáče ještě více zblízka...

Obecně se má za to, a pravděpodobně správně, že se dá získat více semínek a z nich více životaschopných semenáčků, pokud květy místo samosprášení cizosprášíte. Cizosprášení znamená, že pyl z jedné rostliny použijete na opylení jiné rostliny. Při samosprášení opylujete květ jeho vlastním pylem.

Musím dodat, že z hlediska genetiky opyluje-li se květ rostliny pylem z jiného květu, ale květ-dárce pylu je ze stejné rostliny jako květ-příjemce pylu, jedná se stále o samosprášení. Stejné je to pokud se pokusíte cizosprášit dvě rostliny, které jsou geneticky identické---opět jde o samosprášení. Někdy i navzdory tomu, že květ neopylíte, vytvoří semena. Buď proto, že se květy samoopylily při tom, jak se různě kroutí, nebo zřejmě vaši rostlinu navštívil hmyz-opylovač a vy jste si toho nevšimli (časté hlavně pěstujete-li rostliny venku).

Stratifikujte semena asi tak 3-4 týdny v chladných, vlhkých podmínkách, pak je vysejte na mokrou rašelinu. A už nyní dopřejte květináčku se semeny stejné podmínky, jaké byste dopřávali spokojené mucholapce. Budete-li mít štěstí, za několik týdnů až měsíců spatříte objevovat se malé semenáčky. Jsou tak rozkošné!


Page citations: Personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: David Erhard

Aktualizováno ( [13.09.2008] )
 
< Předch.   Další >