CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Mucholapka podivná arrow Jsou mé mucholapky podivné nebezpečím pro mé domácí mazlíčky?
Jsou mé mucholapky podivné nebezpečím pro mé domácí mazlíčky? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[15.04.2008]

O: Mucholapky nejsou schopné sníst vaši kočku, psa nebo myš.


Pokud vlastníte velmi malé mazlíčky jako členovce nebo drobné žabky, a dáte je do blízkosti masožravé rostliny, tak se samosebou může stát, že je masožravka slupne. Ale to by pro vás nemělo být žádné překvapení! (Spíš se domnívám, že překvapená bude ta žabka.)

Samotná mucholapka není nebezpečná pro domácí mazlíčky (až na ty zmíněné výše), ale rostlina obsahuje látky, které mohou být jedovaté, pokud mazlíček rostlinu sežere.


dmusc100.jpg
Vosa, můj domácí mazlíček!!!
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice


Nepanikařit! Mnoho domácích rostlin je toxických, takže mucholapky nepředstavují žádné významnější riziko. Zaměstnanci Národního střediska pro kontrolu jedů živočichů mi sdělili, že měli sice množství telefonátů týkajících se pozření mucholapky domácím mazlíčkem, tito mazlíčci ale neměli žádné problémy, maximálně jen lehké střevní. V říjnu 2000 jim volal veterinář, který ohlásil, že dvě kočky uhynuly poté, co sežraly mucholapky. Těžko ale říct, co se opravdu stalo.

Látky, které nejspíš způsobují problémy rostlinožravým domácím mazlíčkům, jsou naftochinon nazývaný plumbagin a jeho izomery. Tyto sloučeniny se též vyskytují v některých rosnatkách, např. Drosera rotundifolia. Víc nevím, takže přestávám psát.


Page citations: Burrows and Tyrl, 2001; Schlauer, J., pers. comm.; reader contributions.

 

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: David Erhard

Aktualizováno ( [13.09.2008] )
 
< Předch.   Další >