CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Pěstování masožravek arrow Jak mám přesadit mé nové masožravé rostliny?
Jak mám přesadit mé nové masožravé rostliny? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[20.06.2008]

O: Musím vás upozornit na to, že pokud jste zcela úplný začátečník v pěstování a chcete přesazovat své nové masožravé rostliny proto, že to tak prostě cítíte...no, nedělejte to.


dmusc136.jpgdniti03.jpgprotu03.jpg
Dionaea muscipula; Drosera nitidula; Pinguicula rotundiflora

Bojíte se, že je vaše rostlina ve špatné směsi substrátu? Kdyby byla v opravdu špatné směsi, pravděpodobně by zahynula během pár týdnů a to by se s největší pravděpodobností stalo již v době, kdy by byla v obchodě před tím, než byste si ji koupili. Nyní, když jste ji zakoupili, bude stresována tím, jak se bude muset přizpůsobit vašim pěstebním podmínkám. Proč toto trauma ještě zvyšovat vrtáním kolem jejího kořenového systému?

Mimoto žijí masožravé rostliny ve velmi chudých substrátech a jako výsledek má většina z nich kořenový systém, který jen o málo větší než kotva potřebná k jejich uchycení k zemi. Nepotřebují mnoho prostoru pro kořenový systém, takže nepotřebují příliš velký květináč.

(Ano, připouštím, že zkušenějším pěstitelům doporučuji dopřát masožravkám o něco větší květináč, ale pamatujte si, že zde právě teď dávám rady začínajícím pěstitelům, OK?)

Zde následují podrobnosti o dvou metodách přesazování rostlin, které obvykle používám. Vyberte si tu, která je pro vás vhodnější.


ujame06.jpgsrubr09.jpgdgrao03.jpg
Utricularia jamesoniana; Sarracenia rubra subsp. wheryi; Drosera graomogolensis

Tento způsob doporučuji téměř ve všech případech. Tuto metodu používejte pouze tehdy, když vaše stará směs substrátu byla dobře namíchána a vy chcete pouze zvětšit velikost vašeho květináče, abyste vytvořili více prostoru pro kořenový systém a tím získali větší rostlinu.

Naplňte nový květináč stejnou substrátovou směsí, která pro vás doposud byla úspěšná. Dobrým substrátem pro většinu masožravých rostlin je směs 50:50 písek s rašelinou. Pro láčkovky můžete použít například 50:50 vláknité rašeliny nebo drceného rašeliníku a perlitu, a pokud rašeliník nemáte (oh jejda), potom byste možná mohli vyzkoušet směs 5:2 rašelina a perlit, i když si nemyslím, že bych rád tento substrát zkoušel.

Zalijte substrátem naplněný květináč rafinovanou (pročištěnou, demineralizovanou, destilovanou) vodou a přitlačte substrát rukou, abyste se ujistili, že je tam, kde má být. Ovšem nestlačujte jej příliš. Potom udělejte do substrátu díru přibližně tak velikou, jako byl předchozí květináč, ve kterém byla rostlina zasazena. Opatrně obraťte květináč s vaší rostlinou vzhůru nohama, takže rostlina se substrátem vyklouzne ven. Vložte rostlinu i s kořenovým balem do díry v novém květináči, zhutněte substrát a upravte jej a jste hotovi!

Pěstitelé zvyklí na běžné rostliny budou často postupovat tak, že odstraní starý kořenový bal, nebo načechrají kořenový systém, případně něco podobného. Pokud musíte tohle dělat, přestaňte pěstovat masožravé rostliny a pěstujte místo nich rajčata.


smino01.jpguinte06.jpgpehle01.jpg
Sarracenia minor; Utricularia intermedia; Pinguicula ehlersiae
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Krutá, invazivní metoda

Tento způsob doporučuji pouze v extrémních případech. Například pokud jste hloupě pohnojili vaše rostliny (což se mi přihodilo mnohokrát), nebo jste zalili vaše rostliny koncentrovanou mořskou vodou (ano, i toto se mi stalo také). Nebo vám byla darována rostlina, která byla zjevně přesazena nějakým troubou do substrátu, který by mohl být pro masožravé rostliny smrtelný. Nebo jste možná odhalili nějakého strašlivého škůdce, jakým je například červec nebo nosatec a potřebujete zjistit škody nebo manuálně posbírat škůdce.

V tomto případě si připravte nový květináč jako v předchozím případě. Naplňte jej správným substrátem.

Vyjměte rostlinu z květináče jako v předešlém případě. Tentokrát použijte hadičku nebo prostě opláchněte veškerý substrát z kořenového systému. Umývejte, umývejte a umývejte. Brzy (velmi brzy pokud jde o rosnatku nebo mucholapku, o něco později, jde-li o nějaký druh rostliny s láčkami), uvidíte kořenový systém. Z botanického hlediska je vcelku poučné prohlédnout kořenový systém. Ale nenechejte jej vyschnout!

Poté, když už jste spokojeni, umístěte rostlinu do díry a opatrně přidávejte substrát, obtáčejte kořeny kolem substrátu tím směrem, jakým byly orientovány a umístěte kořeny podobně, jako tomu bylo v předchozím květináči. Buďte jemní.

Vaše rostlina bude tímto vším velice traumatizována, takže opravdu doufám, že máte velmi dobrý důvod pro to, abyste to dělali tímto způsobem.

Poté…
Po přesazení vypadá například mucholapka hůře, vzhledem k tomu, že se vám určitě podařilo většinu jejich pastí sklapnout, vzhledem k tomu, že jste je podráždili, no a rosnatky často vypadají mizerně. Prostě to očekávejte. Měly by se vzpamatovat. Nepoužívám žádné preparáty na zmírnění šoku z přesazení, jako je například B-1 nebo jakými jsou různé SUPER-růstové preparáty. Uskutečnil jsem velikou škálu kontrolovaných pokusů a nikdy jsem nezjistil, že by ve skutečnosti tyto preparáty měly nějaký efekt.


Page citations: Rice, B.A. 2006a; personal observation.

Revised: April 2008
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [20.06.2008] )
 
< Předch.   Další >