CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Pěstování masožravek arrow Miniaturní návod na pěstování tropických láčkovek (Nepenthes sp.)
Miniaturní návod na pěstování tropických láčkovek (Nepenthes sp.) PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[20.06.2008]

O: Tak vy máte Nepenthes, co? To není celkem vhodná rostlina, se kterou by měl zelenáč začínat.


Výzvou je, že tyto rostliny mohou být opravdu veliké a tak vyžadují skutečně velký pěstební prostor. Obvykle se v malém teráriu necítí příliš pohodlně.

Představme si, že jste si koupili malou rostlinu. Když malou, tak myslím asi tak velkou, že zabere takovou plochu, jako je vaše rozevřená dlaň. V tomto případě je pěstování takové rostliny celkem jednoduché. Na rozdíl od většiny masožravých rostlin, Nepenthes nevyžadují super jasné světlo. Takže ve skutečnosti mohou přežít na velmi světlém okenním parapetu. Ale také mají rády světlo, které mohou získat ze světlého terária, takže neváhejte vybavit si vitrínu pro masožravé rostliny tak, jak jsem popsal na jiném místě tohoto FAQ. Také terárium z lahve by mohlo pomoci ve chvíli, kdy je rostlina dostatečně malá.

Rostliny rodu Nepenthes nemají rády stabilní stání ve vodě, takže postavte vaši zasazenou rostlinu do mělké misky a obden, nebo tak nějak, ji zalejte –tak často, jak budete požadovat, aby byl substrát vlhký. Pokud ji necháte stát ve vodě, její kořenový systém zakrní (tedy alespoň u většiny druhů) a rostlina bude celkově malá. Nepenthes sp. také mají rády vlhké a teplé podmínky. Nikdy jim nedopřávejte zimního odpočinku, vzhledem k tomu, že to jsou tropické rostliny, které rostou běžně po celý rok. Pokud je musíte přesadit, strčte je do nějakého podobné směsi substrátů, jakým je třeba 50:50 rašeliník:perlit.


nhybr12.jpgnhybr07.jpg
Nepenthes × superba - horní a spodní láčka
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Nepenthes mají rády vysokou vzdušnou vlhkost, kolem 70-100%, takže je budete potřebovat udržet v nějakém typu vlhkého prostředí, jaké jsem zmínil u podmínek terária v předchozích tématech.

Pokud, pro někoho opravdu bláznivý nápad, jste si pořídili opravdu velkou rostlinu, strávíte pekelně mnoho času s tím, abyste pro ni nalezli vhodné místo s množstvím světla a vysokou vzdušnou vlhkostí. Následujte stejná doporučení, jako u malé rostliny – nenechávejte ji ve vodě, ale udržujte substrát vlhký. Jak můžete tohoto všeho dosáhnout v běžném domě, nevím. V takovém případě opravdu potřebujete skleník.

Pokud se budete snažit pěstovat Nepenthes, ale nepůjde vám to příliš dobře, rostlina pravděpodobně přežije dosti dobře, ale může také vypadat jako vychrtlá popínavá rostlina. Láčky, které rostlina má ve chvíli, kdy ji zakoupíte, pravděpodobně uschnou a nové listy, které se budou vytvářet, nebudou vytvářet náhradní láčky. To je opravdu frustrující, to já vím. Co musíte udělat, aby rostlina začala dělat láčky? Prostě jen pěstujte tuhle prokletou rostlinu lépe. Listy bez láček, samy o sobě, jsou tak obecným příznakem, že podle něj nedokážete přesně diagnostikovat, co ve skutečnosti děláte špatně.

Pokud máte rostlinu rodu Nepenthes a opravdu ji chcete pěstovat, doporučuji vám koupit si nějakou knihu, třeba od d´Amata. Ta pokrývá i všechnu ostatní extra problematiku, jakou je například hnojení, rozmnožování, etc.

No a na závěr, pokud máte nějaký důvod honit si vlastní ego tím, že jako první rostlinu budete pěstovat Nepenthes rajah, raději si vezměte nějaký prášek nebo něco podobného. Je to poněkud drahá a náročná rostlina se zvláštními nároky a je vhodná pouze pro odborníky v pěstování.


Page citations: D'Amato, P. 1998a; Rice, B.A. 2006a; personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [20.06.2008] )
 
< Předch.   Další >