Jak často mám krmit mou rostlinu? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[20.06.2008]

O: Jiný typ otázek, který často dostávám, je také "Mohu překrmit svou rostlinu?"


Pravdou je, že krmení vašich rostlin je ta poslední věc, o kterou byste si měli dělat starosti. Vaše rostlina potřebuje hmyz pouze tehdy, když jsou všechny ostatní pěstební nároky vyčerpány. Měli byste si dělat starosti o osvětlení, vzdušnou vlhkost a zálivku, kterou vaše rostliny dostávají. Pouze pokud jste všechny tyto ostatní nároky naplnili a vaše rostliny rostou opravdu dobře, mohli byste se zajímat o jejich krmení.


pmacr38.jpgdfili06.jpg
Pinguicula macroceras; Drosera filiformis
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Ve skutečnosti špatně rostoucí rostliny často trpí tím, že jsou krmeny. Listy uhynou nebo zplesniví. To je proto, že špatně pěstovaná rostlina nedokáže shromáždit dostatek energie, aby správně strávila hmyz a tak kořist místo toho začne hnít, místo toho, aby byla strávena.

A ani když jsou vaše rostliny zdravé, nepotřebují být krmeny! Perfektně dobře přežijí, aniž by jim někdo musel dávat nějaký hmyz. Mohou sice růst o něco pomaleji, ale budou žít.

Je také pravděpodobné, že nemusíte krmit vaše rostliny proto, že i tak uloví množství hmyzu. Tedy pokud nejste schopni udržet váš dům tak čistý, že vaši spolupracovníci o tom rádi hovoří za vašimi zády, ale i tak ve skutečnosti máte pár hmyzáků doma, které vaše rostlina uloví: komáři, brouky, mouchy, škvory a další. Takže klídek!!


uinte11.jpgpmora11.jpg
Utricularia intermedia; Pinguicula moranensis
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Přesto, že bylo toto všechno řečeno, pravděpodobně vás stále svrbí ruka a vy chcete nakrmit svou rostlinu a já tomu rozumím, takže tady je jednoduchý návod – nekrmte je více, než přibližně jedním hmyzákem za týden. Pokud je chcete krmit častěji, pořiďte si více rostlin.

P.S. Zkušení pěstitelé masožravek si mohou myslet, že jsem na vás příliš tvrdý a mohou trvat na tom, že můžete své rostliny krmit daleko častěji. Problém je v tom, že můžete krmení velice snadno přehnat. Provedl jsem experiment týkající se krmení a zjistil jsem, že mucholapka může být zničena překrmením. Nebyl bych překvapený, kdyby tomu tak bylo i u jiných masožravých rostlin.


Page citations: Rice, B.A. 2006a.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [20.06.2008] )
 
< Předch.   Další >