O kokosovém humusu. PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[26.06.2008]

O: Kokosový humus je produktem palmy kokosové (aka = also known as = známý také jako kokosové vlákno), který byl do kultivace uveden lidmi s nadějí, že to bude pěkná, životnímu prostředí příznivá náhražka rašeliníku (Sphagnum).


Bohužel chování tohoto produktu je nespolehlivé. Četl jsem o testu, který prováděl Peter D'Amato a sledoval pěstitelské pokusy prováděné Johnem Brittnacherem a v těchto případech z toho byla vždy pohroma.

Zatímco, jak jsem se dozvěděl, Robert Cantley používá kokosového vlákna při pěstování všech svých láčkovek (Nepenthes) v pěstírně na Srí Lance (Borneo Exotics).


habfl16.jpg
Královská palma, Florida
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Jak se s těmito pozorováními srovnat? Oblíbená teorie hovoří o tom, že když získáte vaše kokosové vlákno z vnitrozemských plantáží, vaše rostliny budou v pořádku a bude se jim dařit. Ovšem pokud použijete kokosové vlákno sklízené na pobřežních územích, sůl ve vláknech bude s vašimi rostlinami dělat hrůzné věci. Kokosové vlákno Roberta Cantleye je ze stromů kácených ve vnitrozemí, tedy daleko od moře.

Neexistuje způsob jak se dozvědět, zda je daný pytel s kokosovým vláknem z pobřežních nebo vnitrozemských oblastí. A jako takové, je používání kokosového vlákna na můj vkus příliš riskantní. A tak se poohlížím jinde po náhražkách rašeliníku.

(Pokud přesto používáte kokosové vlákno pro své rostliny, doporučuje se jej proplachovat vodou a máčet v ní po několik dní a vodu pravidelně vyměňovat, tak by se mohlo podařit snížit riziko používání kokosového vlákna na minimum, přesto je vhodnější ho používat pouze jako jedné z položek pěstebního substrátu – např. láčkovky, epifyty, nikoliv používat pouze a výhradně kokosové vlákno, pozn. překl.).


Page citations: Cantley, R., personal communication; D'Amato, P., 1998b; personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [26.06.2008] )
 
< Předch.   Další >