O zavlažovačích pro vitríny. PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[26.06.2008]

O: Jakmile máte jednou terárium/vitrínu, budete se určitě snažit naplnit ji každičkou rostlinou, kterou se vám tam podaří nacpat.


Prostor bude odměnou a vy nebudete mít pravděpodobně prostor jakékoliv extra doplňky, jakými jsou například květináče, nebo fotografie na kterých jste oblečeni jako kyborg na nějakém Sci-fi setkání.

I když je jeden doplněk nerostlinného původu, který doporučuji, abyste se rozhodli přidat do vitríny a to je zavlažovač vitríny. Je to něco, co nazývám zařízením, které zásobuje vodou na požádání, díky gravitaci. Je obzvláště užitečný ve chvíli, kdy se rozhodnete vyrazit na cesty na několik týdnů a nebudete schopni zalévat vaše rostliny. I ty nejlépe uzavřené vitríny pomaličku ztrácejí vodu a podmisky vyschnou a rostliny zahynou. (Slyšel jsem mnoho příběhů jak lidé přišli o své rostliny díky nešikovným rukám manželů a manželek nebo členů rodiny během svých cest....byli jste varováni.)

Překvapuje mne to, ale lidé jsou často zmateni tím, jak takový zavlažovač funguje. Nejlepší způsob, jak tomu porozumět je, prostě si takový jeden udělat a pozorovat ho za provozu. Vezměte láhev se vzduchotěsným víčkem (něco jako je jednolitrová plastická láhev na vodu) a vyvrtejte malý (1 cm) do jejího boku, někde kolem dna láhve. Sundejte víčko, přitiskněte váš palec na vyvrtaný otvor, naplňte láhev vodou a vraťte zpět víčko a utáhněte jej. Obraťte otvor proti sobě a uvolněte jej. Všimněte si, že voda vytéká z otvoru a po vašich trapných, „spodních oblastech“. Nyní máte velký mokrý flek přesně tam, kde byste žádný mít nechtěli. Chlapče, vypadáš pěkně hloupě.


hort032.jpg
Zavlažovač...
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice 
Ovšem pokud zopakujete tuto akci a tentokrát postavíte zavlažovač do misky, všimněte si, že když vyteče tolik vody, aby se otvor ocitl pod hladinou, přestane voda z láhve vytékat. Paráda, že? To je stejný princip, na jakém pracují kancelářské automaty na vodu. (Funguje to proto, že aby mohla voda vytéct z lahve, musí být umožněno vzduchu, aby se dostal dovnitř...ale pokud je otvor potopený, je tím vzduchu zabráněno, aby se dostal dovnitř. Gravitace je poražena, minimálně na chvilku!)


Vitrínový zavlažovač prodlouží dobu mezi vašimi zálivkami. Když vaše rostliny budou mít málo vody, zavlažovač převezme kontrolu a bude vydávat svůj obsah. To může prodloužit dobu mezi zálivkami i o několik týdnů a to může pohodlně pokrýt dobu vaší obchodní cesty. Experimentujte s velikostí a umístěním otvoru – nedělejte však otvor příliš malý, protože překvapivě malé množství řas je schopno jej ucpat.

Zavlažovač, který je na fotografii na této stránce, byl vyroben opačným způsobem, respektive obrácením lahve uzávěrem dolů, se zářezem na jejím uzávěru. Ovšem obrácený zavlažovač je nestabilní. Dávám přednost těm, které jsou obráceny normálním způsobem. Oh, také se ujistěte, že jste použili láhev, která je opravdu masivní. Láhve na limonády s tenkými, lehce promáčknutelnými stěnami nejsou vhodné pro toto použití.


Page citations: Rice, B.A. 2006a; personal observation.

Revised: September 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [26.06.2008] )
 
< Předch.   Další >