O vzdušné vlhkosti. PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[30.06.2008]

O: Většina masožravých rostlin vyžaduje podmínky vysoké vzdušné vlhkosti. Vitrína může poskytovat 50-90% vzdušnou vlhkost, kterou většina masožravých rostlin vyžaduje.


ibicelutea19.jpgdbina03.jpg
Ibicella lutea a Drosera binata

Ale vzhledem k tomu, že většina masožravých rostlin vyžaduje cirkulaci/pohyb vzduch, nedoporučuji vám, abyste terárium neprodyšně uzavírali. Pohyb vzduch je značně důležitý například pro tučnice z USA, zatímco láčkovkám nevadí ani zcela uzavřená terária.


phybr07.jpgdprol07.jpg
Pinguicula ´Pirouette´ a Drosera prolifera

Někteří lidé vitríny a terária nepoužívají, místo toho používají jako podmisky velké tácy, které naplní vodou nebo oblázky a vodou. Tento způsob o kousíček vzdušné vlhkosti napomáhá, ale nemyslím si, že je to příliš efektivní. Nejlepším způsobem, jak vlhkost zvýšit tam, kde jsou listy (což je místo, kde se to počítá), je použít kus průhledného plastiku (např. igelitový sáček) jako ochrany na rostlině. Pokud žijete ve vlhkých oblastech, nebudete to pravděpodobně potřebovat. Ovšem pokud žijete v oblastech, kde je sucho, zvýšení vzdušné vlhkosti může být důležitým rozhodnutím.

Pokud nic jiného, zkuste použít alespoň terárium z lahve, abyste zvýšili vzdušnou vlhkost kolem vaší malé rostliny.


Page citations: Rice, B.A. 2006a; personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [30.06.2008] )
 
< Předch.   Další >