CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Pěstování masožravek arrow Co mám dělat s veverkami, kočkami, jeleny atd.?
Co mám dělat s veverkami, kočkami, jeleny atd.? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[02.09.2008]

O: Četl jsem různá upozornění na fórech, která se zabývají tematikou masožravých rostlin a také v některých mailech, které mi byly zaslány, o velmi zajímavých a zábavných strastech, které lidé mají, a v nichž byly jejich rostliny zničeny myšmi, krysami, veverkami, mývaly, vačicemi, kočkami, psy, ptáky, jeleny nebo jinými podobnými živočichy.

var0016.jpgvar0006.jpg
...podezřelá stvoření...
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice


 

V takových případech jsou "živočichové" označováni jako "$%@#&* škodná".

Zde jsou následuje pro vás těžko stravitelná, ale upřímná zpráva. Jakmile se nějaké zvíře rozhodne, že něco z toho, co máte, má pro něj hodnotu to zničit, vždy jste v té chvíli již svou bitvu prohráli. Toto je obzvláště pravda, když máte co do činění s divokými nebo volně žijícími zvířaty. Je to velmi frustrující, když nějaký malý (nebo ne zase tak malý) škůdce zabije vaše rostliny a existuje mnoho lidí, kteří využívají vaší posedlosti při hledání řešení. Podívejte se do jakéhokoliv zahradního katalogu, abyste věděli, o čem mluvím. Tyto společnosti se velmi snaží prodat vám nadbytek většinou neužitečných zařízení. Neplýtvejte na ně penězi.

Opravdu si myslíte, že zasazením Euphorbia lathyris budete odhánět sysly a podobnou verbež od vaší zahrady? Ha ha ha ha!

Podobně oklamaní, ale laskaví zahradníci ("mistři" nebo naopak) se mohou snažit přesvědčit vás, že mají pro vás nějaké podivné "starobylé" řešení. Některé z těchto triků mohou zahrnovat pytle s lidskými vlasy, pytle s mýdlem, bílé nebo lesklé plastové vlajky míhající se ve větru, krvavé jídlo, odpad ze zoo (pytle s výkaly lvů atd. ze zoologických zahrad!), elektrické ohradníky, hlukové generátory, bla bla bla. Plýtváte svými penězi.

Zkouška reality! Zatímco vy strávíte možná pár víkendových hodin nastavováním nějakého druhu bariéry proti zvířatům, vaši zvířecí protivníci mají celý den, celý týden, celý měsíc, aby přemýšleli nad svým dalším tahem.


uradi03.jpg
...záškodník v bublinatkách...
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice 
A zatímco jste v práci, zkouší přijít na to, jak vaše rostliny zničit.

Zatímco vy jste k pěstování rostlin motivováni esoterickým zájmem, zvířata jsou jednoduše motivováni pouze hladem nebo potřebou shromažďování materiálu atd. Jejich pud je silnější a přesvědčivější.

Postavte se tomu. Triky chytrých primátů, které vymýšlíte, abyste je udrželi oddělené, mohou fungovat pouze krátký čas, ale nakonec bude škodná slídit tak dlouho kolem a bude vaše rostliny uždibovat až k jejich smrti (nebo přinejmenším dělejte všechno proti tomu, co dělá škodná, z čehož nakonec zešílíte).

No a za další, pokud vaše metoda ochrany před živočichy momentálně po nějakou dobu funguje, získáte falešný dojem jistoty. Začnete pěstovat ještě větší množství rostlin. Síla přitažlivosti vašeho rostlinného ráje se bude zvyšovat a nakonec nebudou schopni vaši živočišní nepřátelé odolat přitažlivému potěšení vaší zahrady. Nakonec přijdou.

Oh ano, přijdou.

Poslyšte. Jediná věc, která opravdu funguje, je naprosté vyloučení. To znamená, že musíte vybudovat oplocené území kolem vašich masožravých rostlin. Běžte se mrknout do obchodu po něčem opravdu efektivním. Stavte opatrně a důkladně. Musí to být nenapadnutelná ochrana pro vaše rostliny. Nezapomeňte vybudovat v podobném duchu také horní část. (Znám kohosi, kdo používá k tomuto účelu vyhozené klece na ptáky.)

Pokud takovouto klec nepostavíte, zažijete jeden z těch dní, kdy se vrátíte domů a zjistíte, jaké strašné věci se to staly. Budete se rouhat nebi. Budete si přát, abyste uposlechli mé rady. Ale vy jste to neudělali. Ignoranti. Ušetřili jste si čas.

Jo, strašné.

Page citations: Rice, B.A. 2006a; personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [14.09.2008] )
 
< Předch.   Další >