CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Pěstování masožravek arrow Funguje hydroponie dobře u masožravých rostlin?
Funguje hydroponie dobře u masožravých rostlin? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[03.09.2008]

O: Hydroponie, tak jak jí já rozumím, je metoda pěstování rostlin bez substrátu. Místo toho jsou rostliny pěstovány ve vodním prostředí, které obsahuje všechny živiny, které rostliny potřebují. Rostliny pěstované hydroponicky jsou v ideální kondici a mohou růst velmi rychle.

ntrun03.jpg
Nepenthes truncata
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice


Vypadá to jako, že by masožravé rostliny přijaly hydroponické pěstování s vděkem, vzhledem k jejich zálibě ve velkém množství vody. I když s pravděpodobnou výjimkou u láčkovek. Ovšem nikdy jsem neslyšel o tom, že by hydroponie u masožravých rostlin ve skutečnosti někdy dobře fungovala.

Je to pravděpodobně proto, že masožravé rostliny nemají rády podmínky s vysokým obsahem živin. Četl jsem několik úvodních studií lidí, kteří se snažili pěstovat masožravé rostliny v hydroponických zařízeních a v těchto studiích zabily živiny v hydroponickém roztoku rostliny dříve, než na nich bylo pozorovatelné jakékoliv zlepšení. Tak smutné.

Page citations: personal observations.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [17.09.2008] )
 
< Předch.   Další >