Co je to grex (skupina)? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[03.09.2008]

O: Grex označuje všechny rostliny, které jsou výsledkem konkrétního, umělého křížení dvou mateřských rostlin.

epipagigan02.jpggoodyoblon01.jpgcypricalif01.jpg
Epipactis gigantea; Goodyera oblongifolia; Cypripedium californicum
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice


 

Množné číslo od grex je greges, i když mnoho lidí používá a píše množné číslo jako grexes.


Používání označení grex je v současnosti povoleno pouze u orchidejí; pěstitelé masožravých rostlin se musí spokojit buď užíváním názvů kultivarů, skupin kultivarů nebo neformálními popisy, které dostatečně odlišují rostliny od registrovaných kultivarů tak, aby s nimi nebyly zaměňovány.

Rozumím pravidlům přidělování názvů kultivarům a jejich skupinám docela dobře a upřímně mohu říct, že to funguje celkem v pohodě. Můžu smeknout za perfektní a rychlou akceptaci jména kultivaru s dobrou fotografií během 15 minut, pokud se jednalo o rostlinu, kterou jsem znal. Samozřejmě může to chvilku trvat, než je následně popis otištěn v příslušném odborném žurnálu, ale není složité to učinit. Od roku 2007 jsem ustanovil jména 17 kultivarům a v zákulisí jsem pomohl s registrací u tuctů dalších.


plataleuco02.jpgcleisdivar01.jpg
Platanthera leucostachys; Cleistes divaricata
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Nicméně si myslím, že musí být všeobecně akceptovaný a mnoho lidí z masožravkářské komunity prostě jasně necítí,  jaký užitek jim systém kultivarů přináší. Subkultura, která se v této souvislosti nejvíce projevuje, je komunita pěstitelů láčkovek a potom, na daleko nižší úrovni, jsou to pěstitelé špirlic. Někteří mají velmi přesvědčivé argumenty, když poznamenávají, že mohou mít tisíce rostlin na svém prodejním seznamu a každá z nich může mít rozdílné charakteristiky. Publikování systému grex/greges (skupin) nějakou formou databáze by bylo určitě skvělé, takže by se kupující mohli podívat a zjistit, jakého původu jsou jejich rostliny.


Můj názor je, že je nejlepší mít jak názvy kultivarů, tak názvy skupin/greges. Byla by to samozřejmě výzva, uřídit takový systém, ale myslím si, že by to bylo užitečné. Pokud zde existuje vytvořit systém sledování známého rostlinného křížení, proč to nespustit? Znamenalo by to ohromný kus práce a ještě více by zabrala práce vzdělaných lidí na tom, jak by to mělo být uskutečněno, ale myslím, že by výsledek stál za to.


Page citations: Brickell, C.D. et al. 2004; Trehane, P. et al. 1995; personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [17.09.2008] )
 
< Předch.   Další >