CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Mucholapka podivná arrow Jak získala mucholapka podivná své jméno?
Jak získala mucholapka podivná své jméno? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[11.09.2008]

O: Heh heh heh. Heh heh heh heh. Heh heh heh heh.

Takhle nějak to vyprávím dětem.Venus flytrap (mucholapka podivná) získala část jména "Venus", protože její květy jsou opravdu nádherné (jako bohyně Venuše) a jsou bílé jako planeta Venuše na obloze. Rostlina sama není z Venuše.


 

dmusc089.jpg
Tak miloučká jako Venuše?
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice


Část „Flytrap“ (mucholapka) pochází ze zjevné vlastnosti rostliny – požírání hmyzu.Toto vysvětlení je, no...jak to říct? "Přijatelný podvod". Často lze toto vysvětlení vidět v knihách o MR, ale to jen kvůli článku, který napsal John Ellis v roce 1768:"...a pro krásný Vzhled jejích Bělostných Květů, a Eleganci jejích Listů, myslel, že si zaslouží pojmenovat po Bohyni Krásy, a proto ji nazval Dionaea."Pravým důvodem, proč je částí názvu slovo „Venus“, byly nemravné myšlenky potrhlých přírodovědců a pěstitelů (takových jako John & William Bartram, Peter Collinson, William Darlington, Arthur Dobbs, John Ellis a Daniel Solander). Když se dívali na tuto rostlinu, viděli v jejím udivujícím chování a atraktivním vzhledu (dvě červené, lesknoucí chlopně, obklopené chlupy, citlivými na dotek) něco, co jim připomínalo ženské genitálie jejich vlastního rodu. Přesně tak!

dmusc009.jpg
Co vidíte?
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice 
Mezi sebou tato klika učených zvrhlíků označovala rostlinu jako "tipitiwitchet" (nebo "Tippity Twitchet"). Toto bylo postupně přijímáno historiky a považováno za původní americký termín, ale jazykovědci tuto možnost vyvrátili.

Tipitiwitchet, zdá se, byl hanbatý eufemismus vymyšlený přímo jimi samotnými. Miluji představy, jak několik z nich vymýšlí tenhle název při popíjení piva někde v hospodě nebo v přepychové studovně. Domnívám se, že původcem termínu byl John Bartram. Na chvíli můžete očekávat vědce vysvětlujícího údiv a úžas při spatření rostliny; Bartram napsal Collinsonovi 29. srpna 1762 - "můj malý citlivý tipitiwitchet vyvolává smích u všech přihlížejících".

Ovšem, že to ukazuje na snahu Bartrama při ukázkách rostliny vyvolávat smích. Také to naznačuje, že předváděl rostlinu s neslušným komentářem!

Jak mohli moderní historikové rozmotat tuto konspiraci stovky let poté? Pravda vyšla najevo přečtením dopisu, který Peter Collinson (z Anglie) poslal Bartramovi. Collinson doufal, že spatří rostliny, od té doby, kdy o nich poprvé slyšel od Arthura Dobbse (Guvernéra Severní Karolíny), o tři roky dříve, v roce 1759. Stále doufal, že dostane semínka od Arthura Dobbse.


dobbs.jpg
Guvernér Arthur Dobbs
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice 
Ale roku 1762 Collinson doufat přestal. 73-letý Dobbs se už zjevně přestal zajímat o věci, jako byla tato - jakkoliv pozoruhodná – rostlina, protože se právě oženil s velmi, velmi, velmi mladou dívkou. 20. června, Collinson napsal dopis Bartramovi, ve kterém popisoval své zklamání z "mého Přítele Dobbse". Toto psaní se stalo nezvratitelným důkazem, který odhalil historikům vše:"Nyní je zbytečné psát mu o semínka nebo rostliny „Tipitiwitchet“. Získal svůj vlastní, se kterým si může hrát." Brr! Dobbsova nová manželka poskytla tomu starému paprikovi vlastní „tipitiwitchet“, se kterým si může hrát. Brr! A co hůř, Dobbsově nové manželce---mladé Justině Davis—bylo pouhých 15 let! Brr!

Toto nemravné vysvětlení bylo nakonec přeloženo do latiny, a připomíná jednak Venuši (bohyni Lásky a Sexu!!), a také lapací schopnost rostliny. Je ale důležité si uvědomit, že druhové jméno "muscipula" neznamená chytající mouchy. To by bylo "muscicapa". Latinsky muscipula znamená „past na myši“! Takže, když Ellis vybral latinské pojmenování, vybral ho tak, aby navždy připomněl nenasytný nástroj bohyně lásky, kterým chytá neopatrné malé savce. Ten zvrhlík!

Ukončím toto neslušné povídání o posedlosti ženskými genitáliemi dovětkem, aby historka vypadala ještě věrohodněji. V mé knize z roku 2006, Growing Carnivorous Plants, jsem zavedl pojmenování kultivaru mucholapky, který koluje ve sbírkách mnoho let, ale nikdo se neobtěžoval ho pojmenovat. Je to čistě zelená rostlina, která nevytváří vůbec žádný červený pigment, bez ohledu na to, kolik se jí dostává světla. Pojmenoval jsem rostlinu Dionaea 'Justina Davis', abych vzdal hold malé Justině Davis, Dobbsově manželce:
Tento nový kultivar označuje světle zelenou rostlinu, která už se pěstuje v kultuře několik let. Je charakteristický absencí oranžového a červeného pigmentu v listech, i když je pěstován na přímém slunci. Běžně se pěstuje pod neregistrovanými názvy jako "all green", "green traps" nebo "heterodoxa." Jasně zelené listy mohou být zaměněny s čerstvými mladými pastmi, které ještě nestačily vytvořit dostatečně pigmentu.


dmusc039.jpg
Dionaea "Justina Davis"
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice 
Jméno 'Justina Davis' pro tenhle „tipitiwitchet“ připomíná manželku Arthura Dobbse, které bylo sotva 15 let, když se vdala za guvernéra v roce 1762. Drze se domýšlím, že tenhle malý, ale chlípný příspěvek k této legendě, mě řadí do skvělé společnosti těchto drsných botaniků dřívějších století.


Page citations: Nelson, E.C., and McKinley, D.L. 1990; Rice, B.A. 2006a; vlastní pozorování.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: David Erhard

Aktualizováno ( [13.09.2008] )
 
< Předch.   Další >