Hledání

Vstup pro členy






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!
CCPS arrow Monitoring MR
Monitoring MR PDF Tisk E-mail
Napsal Jaroslav Liška   
[04.10.2008]

Vážení cestovatelé po rašeliništích, močálech, bažinách, rybnících a dalších zajímavých místech nejen v ČR!
CCPS na podzim roku 2008 spustila nový projekt nazvaný

"Mapování a monitoring výskytu masožravých rostlin České republiky"

- zkráceně "Monitoring MR".

Základní myšlenka projektu je shromáždování informací o výskytu masožravých rostlin na území naší republiky od lidí, kteří znají, pravidelně navštěvují či třeba jen jedinkrát navštívili nějakou lokalitu, kde masožravé rostliny rostou. Tyto údaje od informátorů pak mají sloužit odborné ochraně zjištěných lokalit a rostlin a to ve spolupráci z Agenturou ochrany přírody a krajiny. Osobou koordinátora tohoto projektu zaručujeme ochranu těchto informací proti zneužití, informace nejsou volně šířeny a nejsou volně publikovány.

Kdo se může do projektu zapojit - prakticky se může zapojit každý, kdo někdy v přírodě našel nějakou masožravku. Ať už je členem CCPS nebo nikoliv. Ať už je pěstitelem masožravých rostlin nebo masožravku viděl poprvé v životě.

Proč se do projektu zapojit? Protože lidí, pro které je ochrana přírody zaměstnáním, není mnoho. Na to, aby vyhledávali, dlouhodobě sledovali či např. na lokalitách aktivně zasahovali, jejich množství zdaleka nestačí. My ostatní, ale můžeme jejich práci významně usnadnit a hlavně ušetřit jejich čas. Můžeme za ně právě sbírat podstatné informace o výskytu MR či stavu jejich lokalit. A tak i "laik" bez větších odborných znalostí může přispět k ochraně masožravých rostlin na našem území.

Kde se informace shromažďují? Informace shromažďuje koordinátor projektu. Za tímto účelem je zřízena emailová adresa Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny , kam můžete kdykoli odeslat Vám známé a třeba i neúplné informace o Vámi navštívených místech výskytu masožravek. Koordinátor Vaše informace utřídí popř. v emailové komunikaci s Vámi údaje doplní do formy využitelné po Agenturu ochrany přírody a krajiny (AOPK). Na téže adrese můžete též klást své dotazy k projektu.

Jak by zasílané informace měly ideálně vypadat? Měly by obsahovat několik základních bodů
1) datum pozorování a jméno pozorovatele
2) název druhu, který jste našli.
3) podrobný popis místa, popř. i s GPS souřadnicemi (popis by měl být natolik podrobný, aby např. pracovník ochrany přírody mohl místo zkontrolovat a rostliny Vámi pozorované měl šanci nalézt). Nejlépe je uvádět nejbližší obec a následně vzdálenost určitým směrem např. 200 m východně od Lhoty u Dobřan, či popis cesty z této obce na místo nálezu. Co se týká GPS souřadnic je možné využít mapové aplikace na http://www.mapy.cz/, kde nejprve najdete přibližné místo v základní přiblížené mapě, pak přepnete do fotomapy, podle snímku fotomapy můžete určit přibližnější místo nálezu a následně kliknutím na tlačítko GPS a kliknutím kurzorem na místo na mapě získáte GPS souřadnice.

Připojit můžete i další podrobnější informace např.

4) stručný popis velikosti populace - rostliny nemusíte počítat stačí odhadnout v řádu kusů např. našel jsem jedinou rosnatku, cca 50 tučnic na ploše 5x5 m, stovky rostlin bublinatek v rákosí na břehu rybníka apod.
5) kvetení či plodnost rostlin - např. kvete právě cca polovina rostlin, napočítal jsem několik desítek zatím nezralých semeníků apod.
6) charakter lokality - např. jde o porost rašeliníku, nebo jde o kosenou louku apod.

Vítána je i obrazová dokumentace z místa - hlavně pro ověření pozorovaného druhu a charakteru lokality.

Mohu poslat i neúplné informace? Samozřejmě, počítejte však s tím, že koordinátor se bude snažit informace doplnit emailovou komunikací.

Našel jsem v přírodě masožravku, ale neumím přesněji určit druh. Bude takto neúplná informace vůbec něco platná? Určitě, bude. S koordinátorem se můžete pokusit o dourčení druhu např. z fotografie nebo se domluvíte, na co se zaměřit při příští návštěvě, abyste druh dokázali určit sami.

Na lokalitě už jsem léta nebyl, takové zastaralé údaje přeci nebudu odesílat? Proč ne? Od doby Vaší poslední návštěvy mohl na lokalitě být někdo jiný, kdo o tom sdělí svá data a tak můžeme sledovat též dlouhodobý vývoj lokality či populace.

Dočetli jste až sem? Pak Vás zřejmě projekt MonitoringMR zaujal a nezbývá než napsat informace, kterými se do projektu zapojíte i Vy. Třeba ta Vaše informace může přispět k záchraně ohrožené rostliny či lokality. Tak ještě jednou email, kam můžete psát

Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny


Obecnější informace o projektu na http://masozravky.org/index.php?option=com_content&task=view&id=39&Itemid=46.
Podrobnější informace byly shrnuty v dopise určeném pro Valnou hromadu naší společnosti, kde byl projekt představen - text dopisu je k dispozici zde.

Jára Liška - koordinátor projektu

Aktualizováno ( [09.01.2010] )