CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Nejen pro začátečníky arrow Mám vytáhnout svou mucholapku z „miniterária“ ve kterém se prodává?
Mám vytáhnout svou mucholapku z „miniterária“ ve kterém se prodává? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[21.12.2007]

?: Mám vytáhnout svou mucholapku z „miniterária“, ve kterém se prodává?

O: Pokud jste koupili svou mucholapku v některém z obchodů, může se vám stát, že ji získáte v malém plastové „teráriu“, někdy je to pouze květináč přiklopený průhledným, plastovým krytem. Musí mucholapka navždy v tomto „teráriu“ zůstat? Musíte se rozhodnout sami.

zd_terarium_dm2.jpg

Cokoliv učiníte, by však mělo přibližovat podmínky pro mucholapku tomu, co zná a očekává z přímořské Jižní a Severní Karolíny.

Pokud žijete ve vlhkém podnebí Georgie (USA) nebo Townsvillu (Austrálie), není potřeba žádného terária. Pokud však žijete na suchých místech, jako je například Nebraska (USA) nebo Nagpur (Indie), uchování rostliny v teráriu nebo miniteráriu může napomoci zvýšit tolik potřebnou vzdušnou vlhkost.

zd_terarium_dm1.jpgMůžete vyrobit levnou náhražku terária pro rostlinu úpravou obyčejné dvoulitrové plastové láhve, jaká se používá pro nealkoholické nápoje, zvláště sodu nebo vodu (průhledný plast, pozn. překl.). Odstřihněte dno a získáte krásné, malé terárium. Pokud odstřihnete dno i horní část lahve, abyste získali dlouhý, průhledný, plastový válec, získáte prostor s dobrou cirkulací vzduchu, která by měla být dostatečná, ale vlhkost vzduchu bude mít tendenci klesat.

Jedna věc vám ještě může pomoci udržet mucholapku uvnitř zdravou a tou je - nepřemokřit ji. Udržujte rostlinu ve vlhkém substrátu, ale v žádném případě nenechávejte květináč ve více než jen několika málo centimetrech vody. Hluboce ponořený květník není schopen získat do substrátu dostatek kyslíku. Zalévejte svou rostlinu často, ale nenechávejte ji stát ve velkém množství vody.

Pokud chcete rostlině ještě více zvětšit její životní prostor, měli byste se podívat na položky tohoto FAQ, které hovoří o stavbě terária.


dmusc023.jpg
Červená past

Page citations: Rice, B.A. 2006a.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner
FOTO © Radek Kastner (mimo označených foto)

Aktualizováno ( [11.03.2008] )
 
< Předch.   Další >