CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow Články o MR arrow Časopis - veřejné články arrow Darlingtonia californica – kobří lilie (Cobra Lily)
Darlingtonia californica – kobří lilie (Cobra Lily) PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[13.11.2008]
Stewart McPherson

Po světě je rozptýleno sedm rodů masožravých rostlin s pastmi typu láčka, z nichž nejvíce neobvyklý je rod Darlingtonia, který obsahuje jediný druh a to Darlingtonia californica, jež vytváří neobvykle tvarované duté listy, které připomínají kobru, vzpřímenou a připravenou zaútočit. Je to podivný tvar listů D. californica, který rostlině vysloužil název „kobří lilie“ (Cobra Lily), a pověst jedné z nejbizarnějších masožravých rostlin.

d_californica(3).jpg
Unikátně tvarované listy Darlingtonia californica
Foto©Stewart McPherson

D. californica se vyskytuje pouze na západním pobřeží USA, v rozptýlených populacích roztroušených po Oregonu a severozápadní Kalifornii. Tato rostlina byla původně objevena v roce 1841 na severozápadě Mount Shasta, americkým botanikem J. D. Brackenridgem. Brackenridge zrovna podnikal expedici do vzdáleného západního pohraničí a D. californica nalezl náhodou. Rod Darlingtonia byl formálně popsán botanikem Johnem Torreyem v r. 1853 a pojmenován na počest jeho přítele Dr. Williama Darlingtona, fyzika a politika 19. století z Birminghamu v Pennsylvánii.

d_californica(4).jpg
D. californica rostoucí v divočině státu Oregon
Foto©Stewart McPherson

D. californica produkuje dva typy listů, mladé, nedospělé rostliny tvoří jednoduché, trubkovité listy, které jsou do 5cm vysoké. Olistění je červeno-zelené a připomíná listy blízce příbuzných amerických rodů masožravých rostlin, rodů Heliamphora a Sarracenia. Když ale rostliny D. californica vyspějí, tvar listů se dramaticky mění a je naprosto unikátní. Listy dospělé rostliny jsou zelené, nebo nažloutlé, 20-28 cm vysoké a skládají se z vzpřímené, duté „šachty“, končící zhruba oválnou, baňatou, klenutou strukturou, která se dopředu prodlužuje. Na spodní straně prodloužené části kopule je 10-20mm široký otvor, umístěný přímo za dlouhými, čistě červenými přívěsky ve tvaru rybího ocasu. Povrch kopule horní části duté „šachty“ je lemován malými, nepravidelnými, průsvitnými okénky (fenestrace). Malý otvor na spodní straně kopule je jediným vstupem dovnitř dutého listu. Obvod vstupního otvoru vyčnívá dovnitř kopule a je ohrnut zpět, takže tvoří jakýsi dovnitř směřující lem, podobný vstupu do koše na chytání raků. Na zadní stranu přívěsku ve tvaru rybího ocasu a okolo vstupního otvoru je hojně vylučován nektar. Vnitřek kopule je holý, hladký a poměrně voskový.

d_californica(2).jpg
Vstupní otvor pasti D. californica 
Foto©Stewart McPherson

Podivný tvar listů D. californica je důmyslnou adaptací, která má umožnit pozoruhodně komplexní proces lapání, takže rostlina může chytit různé členovce. Silná sladká vůně vychází z nektaru hojně vylučovaného na zadní stranu přívěsku listu Darlingtonie. Cukrovité aroma přitahuje různé druhy hmyzu, obzvláště vosy a mouchy, které vlezou ke vstupnímu otvoru, aby dosáhly nejhustšího nektaru. Následováním nektarové cestičky jsou vedeny přímo pod vstupní otvor. Z této pozice může hmyz vnímat světlo svítící skrz průsvitnou fenestraci, což si hmyz vysvětluje jako směr, kde je obloha a svoboda. Proleze nebo proletí dovnitř ohrnutým vstupním otvorem, narazí na průsvitnou fenestraci, spadne dolů do duté „šachty“ a zřítí se do tekutiny, kterou list obsahuje. Neschopen zlézt kluzký, voskovitý vnitřek povrchu listu, hmyz se nakonec utopí, je rozložen, a živiny z něj uvolněné jsou absorbovány rostlinou. Většinou jsou lapeny mouchy, brouci a mravenci. 

Takto komplexní systém lapání kořisti lze nalézt jen u několika dalších rostlin s láčkami. Dva druhy rodu Sarracenia a shodou okolností také dva druhy tropického rodu Nepenthes tvoří pasti s klamavými průsvitnými skvrnami připomínajícími okénka, která lákají hmyz v podobném duchu, jako D. californica. V těchto případech je hmyz chycen podobně, ale proces lapání není tak komplexní, nebo vysoce vyvinutý jako u D. californica a více příbuzný obvyklým rostlinám s láčkami.

d_californica(5).jpg
D. californica rostoucí v divočině státu Oregon
Foto©Stewart McPherson 

D. californica je snadná na pěstování, pokud je pochopeno několik základních pěstebních požadavků. Tato rostlina se přirozeně vyskytuje v chladném, vlhkém, dobře osvětleném prostředí a adaptovala se na obývání širokého spektra vlhkých bažinatých lokalit a tak vyžaduje permanentně vlhký nebo mokrý substrát, vysokou vzdušnou vlhkost a dobré světelné podmínky. Nejdůležitější je, že D. californica vyžaduje v průběhu roku nižší teploty a periodu dormance, která reflektuje zimu na severní polokouli. V Oregonu a Kalifornii D. californica zažívá chladná léta (obvykle pod 30°C) a studené zimy, kdy je po několik měsíců denní teplota pod 10°C a může pravidelně klesnout pod nulu. Pokud chcete tuto rostlinu pěstovat úspěšně, je potřeba poskytnout jí několikaměsíční období chladných teplot, kdy nastává období dormance rostliny, což je důležité pro roční cyklus rostliny. Období dormance může být snadno dosaženo umístěním D. californica na 3-4 měsíce do lednice, viz D'Amato (1998), Slack (1979, 1986) a Rice (2006). 
V přírodě roste D. californica v substrátu, který se skládá ze směsi kyselého opadu z jehličnanů a rašelinové hlíny, která je obvykle vlhká nebo mokrá. Při pěstování roste D. Californica nejlépe ve směsi rašeliníku, písku a perlitu v poměru přibližně 2:1:1. V přírodě roste D. californica často na okrajích malých potoků nebo jezírek, a i při pěstování je důležité udržet její kořeny v relativním chladu, což může být dosaženo postavením květináčů do vody. Úplné porozumění úspěšného pěstování D. californica lze získat po přečtení prací D'Amata (1998), Slacka (1979, 1986) a Rice (2006), které čtenářům doporučuji.

d_californica(1).jpg
D. californica rostoucí v divočině státu Oregon
Foto©Stewart McPherson

Bohužel je několik masožravých rostlin USA vážně ohrožených. Ale naštěstí výskyt D. californica je relativně stálý, a výhled na její životaschopnost v budoucnosti je celkem pozitivní. Protože tato rostlina se vyskytuje především v horách a vzdálených oblastech, stanoviště této rostliny nebylo podrobeno stejné úrovni destrukce viditelné jinde po severní Americe. Navíc podstatná část původního stanoviště tohoto druhu je chráněno dobře organizovanými iniciativami a velká část z krásného pobřeží severní Kalifornie a Oregonu je chráněno jako permanentní přírodní rezervace.
Přímo na severu Florence v Oregonu je skutečně obora při okraji silnice, která byla založena výlučně k ochraně D. californica – Oregonský jediný státní park zaměřený k ochraně jednoho konkrétního rostlinného druhu. I když je snadné vidět D. californica v přírodě a strážci národních parků Kalifornie a Oregonu pomáhají přírodovědcům najít a obdivovat život v divočině, je důležité si pamatovat, že sběr těchto rostlin z lokalit je přísně zakázán zákonem a musí být respektován všemi návštěvníky.

D. californica lze získat například z následujících zdrojů:
Hampshire Carnivorous Plants
Ya Mayla, Allington Lane, West End, Southampton, SO30 3HQ, United Kingdom
P&J Carnivorous Plants
The Hayden, Brampton Lane, Madley, Hereford, HR2 9LX, United Kingdom
Sarracenia Nurseries
37 Stanley Park Road, Carshalton, Surrey, SM5 3HT, United Kingdom
Shropshire Sarracenias
5 Fiesd Close, Malinslee, Telford, Shropshire, TF4 2EH, United Kingdom

Použitá literatura:
D'Amato, P., 1998. The Savage Garden: Cultivating Carnivorous Plants. Berkeley, CA: Ten Speed Press.
Rice, B., 2006. Growing Carnivorous Plants Portland, OR: Timber Press.
Slack, A., 1979. Carnivorous Plants. London, England: Ebury Press.
Slack, A., 1986. Insect Eating Plants and How to Grow Them. London, England: Alpha Books.
T: Pavla Vacková
Aktualizováno ( [13.11.2008] )
 
< Předch.