O světle PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[21.12.2007]

O: Jsem opravdu přesvědčen o tom, že základní příčinou úhynu masožravých rostlin v rukou začátečníků je nedostatek nebo neadekvátní osvětlení.


zd_svetlo1.jpg

Přestože můžeme jít ještě k dalším přehmatům, třeba k základním omylům při hnojení nebo pěstování rostlin v substrátu pro pokojové rostliny, přesto většina veškerých úhynů masožravých rostlin v rukou začátečníků je způsobena neadekvátním osvětlením.

Možná právě jako cena ve specializaci na masožravost, potřebují masožravé rostliny velký příděl světla – většina z nich potřebuje plné slunce. Například mucholapka podivná miluje přímé oslunění. Pokud rostlinám nedáte světlo, které potřebují, odepřete jim základní zdroj energie. A bez dostatku energie nemohou fungovat. Nemohou vytvářet kořeny a listy, nedokážou vzdorovat menším stresům, jako například houbám a samozřejmě nemohou trávit hmyz.


var0032.jpgdpara01.jpg
Sarracenia alata na přímém slunci (vlevo) a dostatkem světla rudě vybarvená Drosera paradoxa
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Takže jim poskytněte světlo!

zd_svetlo2.jpg Poskytování dostatečného osvětlení je výzvou. Pokud nemáte skleník, budete pravděpodobně potřebovat nějaký druh umělého osvětlení, okenní parapet nebude pravděpodobně dostatečně světlý.

Pro osvětlení terária byste měli mít minimálně 4 fluorescenční žárovky, přibližně 30 cm nad rostlinami. Použijte čiré nebo matné bílé žárovky, nebo zářivky.

To je tak důležité téma, že v tomto FAQ najdete další dvě stránky věnované světlu, ve kterých pojednávám o intenzitě světla a o kvalitě světla. Určitě byste se s nimi měli seznámit.


Page citations: Rice, B.A. 2006a; personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner
neoztnačené foto: ©Radek Kastner

Aktualizováno ( [20.06.2008] )
 
< Předch.   Další >