CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow Poradna arrow Škůdci arrow Škůdci a choroby masožravých rostlin
Škůdci a choroby masožravých rostlin PDF Tisk E-mail
Napsal Administrator   
[23.11.2007]

Všechny rostliny mohou být za určitých okolností napadeny různými škůdci a chorobami. Nejinak je tomu i u rostlin masožravých. Problematikou ochrany masožravých rostlin před škůdci a chorobami se nezabývá téměř žádný specialista, proto poznatky pochází buď z obecné rostlinolékařské znalosti (výskyt stejných nebo podobných chorob a škůdců na jiných rostlinách) nebo přímo z praktické zkušenosti jednotlivých pěstitelů metodou pokus omyl tak, až se dojde k nejlepšímu způsobu boje a zároveň k žádné a nebo minimální újmě na rostlinách samotných.

Kteří jsou nejčastější škůdci a které choroby masožravé rostliny napadají a jak se s nimi vypořádat?


 

Mšice
Proti mšicím přípravky Pirimor v koncentraci 0,05 % nebo Mospilan 20SP (není fytotoxický, většina masožravých rostlin ho snáší velice dobře) 0,01 - 0,02 % anebo Karate se Zeon technologií 5 CS 0,03 %. Možno použít i Confidor v koncentraci doporučené výrobcem.

pinguicula_aphids_kp.jpg
Mšice na tučnici Pinguicula acuminata, deformované listy a posátý střed růžice, neklamný znak napadení rostliny.
Foto©Kamil Pásek

msice_p_leptoceras.jpg
Mšice na hibernakulu Pinguicula leptoceras vypovídají o tom, že v zimním období a alespoň trošku teplotně přiznivých podmínkách, nepohrdnou mšice ani tužší stravou. Foto©Radek Kastner


Molice
Proti molicím Karate se Zeon technologií 5 CS 0,1 % nebo Mospilan 20 SP 0,04 %.
Třásněnky
Proti třásněnkám Karate se Zeon technologií 5 CS 0,1 % nebo Mospilan 20 SP 0,04 % nebo Vertimec 1,8 EC 0,1 % (také na třásněnku).
Svilušky
Proti sviluškám Karate Zeon 0,05 % nebo Omite 570 EW 0,1 % nebo Vertimec 1,8 EC 0,1 % (také na třásněnku).
Puklice

Proti puklicím Karate se Zeon technologií v o něco menším než doporučené koncentraci. Použít smáčedlo, buď průmyslové nebo jako náhražku pár kapek jaru. Postřik opakovat přibližně po 14 dnech. Větší a silnější masožravé rostliny (např. špirlice), nemají s tímto typem postřiku problém.

puklice1.jpgpuklice3.jpgpuklice2.jpg
Sarracenia minor var. okefenokeensis silně napadená kolonií puklic
Foto©Radek Kastner


Roztoči
Proti škodlivým roztočům (včetně svilušek) Magus 200SC.O užitečných dravých roztočích a biologické ochraně rostlin více na www.biocont.cz.
Smutnice
U smutnic škodí larvy, které přezimují. Dospělci se líhnou od květva, od června samičky kladou vajíčka (100 - 150 ks). Larvy žerou do podzimu hlavně v substrátech vlhčích a bohatých na organickou hmotu. Prevence - chytání dospělců - lepové desky. U nás už bohužel nejsou povoleny přípravky, které se proti nim používají v zahraničí (Basudin 10 G (50 kg/ha) nebo Basudin 600 EW 0,04 % - zálivka 5 l/m2), z našich přípravků by možná šlo použít Dursban 10 G (12 - 20 kg/ha) nebo Dursban 480 EC 0,2 % - zálivka. Lze použít i návnady - překrojené brambory zahrabat a kontrolovat co 3 - 5 dnů.

d_kantos_smutnice_larva (2).jpg
larva smutnice
Foto©Dalibor Kantoš

smutnice1.jpgsmutnice2.jpg

smutnice3.jpgsmutnice4.jpg
dospělci smutnic
Foto©Vašek Lenk


Chvostoskoci
Proti chvostoskokům ošetřit báze rostlin a povrch substrátů pyretroidem Decis Flow 2,5 0,03 %. Obecně jsou však pro masožravé rostliny téměř neškodní.
Plíseň šedá
Proti plísni šedé Rovral Flo 0,2 % nebo Sumilex 500 0,1 % - při prvních příznacích ošetřit 2 - 3 x v intervalu 7 - 10 dnů.
Fusarium (fusarióza) a háďátka
Tato "hniloba" je relativně častá nemoc (u tučnic), způsobená houbami rodu Fusarium. Nemoc se šíří vodou a zejména je přenášena háďátky, která žijí v substrátu a živí se mj. sáním rostlinných a kořenových pletiv. Pokud je rostlina chorobou napadena, již ji nelze zachránit, neboť choroba postupuje velice rychle. Rostlina se prakticky rozpadne od středu, někdy se ve středu vytvoří bílé až růžové mycélium.
Prevence - používat speciální substráty pro množení (propařené), jinak zálivka Rovral Flo 0,2 % nebo Topsin M 500 0,1 % anebo Captan 0,2 %.
Chemická ochrana je omezena na přípravky s vysokou fytotoxicitou a dále údajně na přípravek Sulka (neměli jsem možnost vyzkoušet - ale také se dá očekávat větší citlivost rostlin). Dále je samozřejmě vhodné hubit háďátka některým z dostupných nematocidů. V neposlední řadě je vhodné uvažovat o takovém složení substrátu, který háďátkům příliš nevyhovuje - tedy s co nejméně organickými příměsmi.

pinguicula_rot_kp.jpg
Viditelný rozpad růžice tučnice od středu.
Foto©Kamil Pásek


Padlí
Napadení se nejprve projevuje tmavými ohraničenými skvrnami, později na povrchu typickým bílým mycéliem. Většinou jsou napadeny květní stvoly a nebo listy.
Prevence: použití Topsinu M dle koncenrace doporučené výrobcem.

utricularia_whitemould_kp.jpg
Padlí na listu Utricularia longifolia.
Foto©Kamil Pásek


POZNÁMKA: Upozorňujeme na to, že zmíněná opatření se musí provést nejdříve na jednotlivých "testovacích" rostlinách kvůli odzkoušení fytotoxicity!

FYTOTOXICITA = škodlivost / jedovatost, v tomto případě daného přípravku, pro konkrétní druh masožravé rostliny. Některé druhy rostlin chemické přípravky mnohdy těžce snáší (nebo alespoň některé z nich, zejména např. Drosera - rosnatky nebo Pinguicula - tučnice)


Další informace o chorobách a škůdcích:
Aktualizováno ( [06.10.2012] )
 
< Předch.