CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow Články o MR arrow Časopis - veřejné články arrow Mikroskopický pohľad do sveta záhadného rodu Genlisea
Mikroskopický pohľad do sveta záhadného rodu Genlisea PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[30.12.2010]

Karol Gazdík

Rod Genlisea žiaľ nie je veľmi populárny medzi mäsožravými rastlinami a v bežných zbierkach pestovateľov chýba. To má za následok slabá propagácia a informovanosť o týchto pôdnych lovcoch. Napodiv je Genlisea príbuzná rodom Pinguicula a Utricularia, podobnosť medzi nimi je malá až nepatrná.
Zaujímavosťou je, že tieto rastliny nemajú korene. Trochu šokujúce takéto tvrdenie. Ako je možné, že rastlina nemá korene? A čo sú potom jej pasce?! Pasce rodu Genlisea sú totiž listového pôvodu a slúžia k získavaniu živín a k uchyteniu rastliny v substráte. Obdivuhodné, funkcia 2 v 1.

1.jpg

Genlisea loví malé pôdne živočíchy (hlístice). A tu sa naskytuje ďalšia otázka a to, že ako láka svoju korisť. Nemá žiadne nektárové žľazy a ani iné lákadlá, tak potom ako? Odpoveďou je obľuba medzipôdnych priestorov u zmienených pôdnych živočíchov a pasce týchto rastlín toto ponúkajú. Majú tvar obráteného Y, kde ramená sú ešte skrutkovito stočené a po celej ich dĺžke je pretiahnutá štrbina kade korisť vchádza.
Tieto ramená sa nakoniec spájajú do krčka a krčok sa ďalej rozširuje do vačku, kde prebieha trávenie.

Keď som išiel mikroskopovať Genliseu hispidula, musel som odstrihnúť jej pascu a potom ju umyť. Nuž, veda občas prináša bôľ aj obete. Následne som si pascu prezrel volným okom...tie závity boli úžasné, krásne viditeľné voľným okom. Okrem toho mám v zbierke aj Genliseu filiformis a tam už vzhľadom na veľkosť celej rastliny nebolo možné tieto pasce prezerať bez nejakého zväčšovacieho aparátu.
Na snímkach môžte vidieť hlavne detaily ramien pasce G.hispidula, závity a vačok, kde prebieha trávanie. No bolo mi to málo a tak som vzal žiletku a opatrne do jedného ramena zarezal. A tu sa mi naskytol pohľad na navádzacie chlpy, ktoré sú pre lepšiu pohyblivosť koristi pokryté slizom. Cesta je len jednosmerná, však proti srsti sa ťažko ide.

 


SKRUTKOVITO STOČENÉ RAMENÁ:

2.jpg

3.jpg


ZÁREZ DO RAMENA:

4.jpg

Navádzacie chlpy


TRÁVIACI VAČOK:

5.jpg

6.jpg


Aktualizováno ( [08.09.2012] )
 
< Předch.   Další >