CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow Články o MR arrow Časopis - veřejné články arrow Mikropohľad na austrálsky nevyhynutý endemit Cephalotus follicularis
Mikropohľad na austrálsky nevyhynutý endemit Cephalotus follicularis PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[30.12.2010]

Karol Gazdík

Cephalotus je bez pochýb austrálsky endemit a patrí k perlám mäsožravých rastlín v našich zbierkach. To nikto nepoprie. Tvarovo sa pascami veľmi podobá rodu Nepenthes, ale napriek tomu sú to rozdielne čeľade aj rady.

ceph1.jpg

Na túto rastlinu som bol obzvlášť zvedavý a pozorovať ju bolo naozaj zaujímavé. Takže poporiadku.
Najprv som si prezrel striešku s fenestráciou. Ako celá rastlina bola dosť ochlpená. Vzhľadom mi pripomínala dáždnik. Prezrel som si ju z vonku aj z vnútra. Na vnútornej strane som spozoroval nepatrné nektárové žľazy, ale ťažko to s určitosťou povedať.
Nasleduje hladké obustie zakončené háčikmi do pasce smerujúce. Ja som mikroskopoval mladú pascu, ktorá ešte nemala až tak vyvinuté obustie, ale zakončenie je patrne zahnuté a na snímkach si budete môcť všimnúť aj ďalšie výrastky od obustia.
Nasleduje hrubá vosková zóna pod ktorou som pozoroval záhadné červené výrastky na bunkovej stene. Neviem žiaľ povedať o čo sa jedná, či sú to nejaké žľazy alebo nejaký živočích. Vedel by to vysvetliť asi len doktor Studnička alebo nejaký skúsený botanik.
Celé vnútro pasce bolo pokryté silnou vrstvou kutikuly, na úplnom dne sa dá pozorovať hnedý fľak, žľaznatá zóna a ako uvádza Studnička, na dne sa nachádzajú dva žľaznaté ostrovčeky bez kutikuly s funkciou trávenia a vylučovania tráviacich žliaz. Každopádne fotka, ktorú tu uvidíte je z dna pasce a je súčasťou žľaznatej zóny.


STRIEŠKA:

1.jpg

Strieška

2.jpg

Fenestrácia z vnútra

3.jpg

Fenestrácia z vonku


OBUSTIE:

4.jpg

Výrastky z obustia

5.jpg

Háčik


POD VOSKOVOU ZÓNOU:

6.jpg

Vosková zóna hore, pod ňou záhadné výrastky

7.jpg 

Výrastok pod voskovou zónou


DNO PASCE, ŽĽAZNATÁ ZÓNA:

8.jpg


Aktualizováno ( [08.09.2012] )
 
< Předch.   Další >